Hillwood House

Shenfield

830m² New Build Traditional Home with Basement

Our client enlisted our services to design, detail and manage their 6 bedroom 'new build' home for their family. They requested a traditional design from the outside with a modern twist to the internals, this allowed SDA to include our philosophy of natural light and external connection from the inside of the house. A centralised 4 storey main entrance hall with a winding staircase and glass balustrade and second floor walkway allows roof windows and the two-storey front window to project natural light throughout the atrium effect main entrance. Traditional materials for the construction allowed beautiful detailing and high-end interiors compliments the original thought process. The project included a basement under the majority of the house that provides accommodation for a mirrored gym, pool room, cinema room and bar and the glazed wine cellar under the stairs.

One main objective was to create an outside space to the rear that allowed access to the basement entertaining space and a large alfresco dining space with integrated BBQ and seating area. Our clients landscaping design creates softness against the hard surfaces and allows a space to be enjoyed by all members of the family and their guests with privacy from the neighbours.

Back to Our Portfolio

Enquiry form

The more information you can supply us with the better equipped we are to advise you of the most appropriate service for your project requirements. If you have any of the following details please send them to studio@spatialdesignarchitects.com.

Please include the full address of the potential project, photographs, any existing plans, a brief description of what you wish to achieve, and a project budget. Please can you also state when you are looking to appoint an architect so that we can prioritise enquiries accordingly. Alternatively you can complete the enquiry form below and we will be in touch.